Mange kritikere og kunstnere anser Edvard Munch en stor mester for norsk maleri. Maleren vokste opp i det norske hovedstads østlige land – Oslo. Edvard Munch var en fem år gammel gutt ved døden av sin mor som døde av tuberkulose. Hun forlot fem barn i alderen 30 år. Da kunstneren var 14, døde søsteren Sofie av samme sykdom som hennes mor.

          Edvard Munch var omgitt av død fra barndommen. Det imponerte ham så mye at han allerede malte flere malerier fra denne perioden av sitt liv som kunstner. Det mest kjente maleriet fra denne perioden er „Det syke barn”. Dette maleriet ble malt av Edvard Munch mange ganger. Alle linjer og former malt på bildet er obskure og dype riper på maling viser det harde arbeidet i et maleri. Du kan føle at arbeidet ble malt „av tårer” som et uttrykk for dype følelser etter å ha mistet. „Det syke barn” ble vist i 1886 på utstillingen, men publikum ble ikke inkludert i Edvard Munchs arbeid. Publikum forventet en annen artistry. For dem var bildet ikke klart. Folk fikk noe annet enn hva de forventet. De ønsket naturistiske bilder der forfatteren viste virkeligheten „slik den er” med detaljer. Skrivte han i dagboka si:

„Det skulle ikke lenger males interiører, folk som leser og kvinner som strikker. Det skuller være levende mennesker som puster og føler, lider og elsker. Jeg skuller fremstille en rekke slike bilder”

          Munch bodde ute i årene fra 1889 til 1909, hvor han brukte lengst tid i Frankrike i Paris og Nice og i Berlin i Tyskland. Han fikk mange nye impulser der for å skape nye verk. En av maleriene som ble laget på den tiden er „Livets dans” (1889 – 1890). Bildet viser oss folk som danser og coquet andre mennesker på stranden på en av sommernettene. Bildet viser også oss kledd jenta til venstre og kanskje dette er å vise de drømmer om en ung jente som venter på et liv fullt av kjærlighet. Hun gjør ingenting mer enn danser i en rød kjole. Som kjærlighet. På høyre side, kledd i svart, er hun skuffet over mange illusjoner.

          Maleriet „Skrik” fra 1893 er Edvard Munchs mest kjente maleri. Bildet viser oss, erfaring og følelse kan myke våre sanser. Dette bildet viser retningen kunstneren gikk i – ekspresjonisme. Kunstnere som arbeider med ekspresjonisme bør reproducere i sine verk mer enn det de har sett, men de bør også fokusere på følelser.

          Munch hadde ikke et lett liv. Han reiste mye, misbrukt alkohol og gjennomgikk en nervøs sammenbrudd. Etter å ha bodd på sykehuset bestemte han seg for å komme tilbake til hjemlandet. Han bosatte seg i Ekely i Oslo i 1916. Her bodde og arbeidet han til sin død i 1944. Kunstneren hadde ikke barn og ga mange av sine arbeider til Oslo kommune. Kommunen bestemte seg for å bygge et museum dedikert til Edvard Munch på Ekely, men i stedet slo de huset og bygget en parkeringsplass der i 1960.

 

Parafraza tekstu ,,Edvard Munch (1863 – 1944)” – Noen norske kunstnere.

Niniejszy tekst (napisany w języku norweskim) jest pracą zaliczeniową na studia i niedozwolone jest udostępnianie go na innych stronach internetowych oraz żadne kopiowanie jego fragmentów bez wiedzy i zgody autora (mojej). 

Jedna myśl na temat “Edvard Munch – maleri arv og livet til en av de største norske malere

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s